Nieuws

Negen nieuwe vrijwilligers opgeleid voor hospice De Cirkel

Hendrik-Ido-Ambacht/Zwijndrecht, mei 2019 – Op dinsdagavond 14 mei hebben negen nieuwe vrijwilligers van hospice De Cirkel hun certificaat in ontvangst genomen. Zij kregen dit uitgereikt door Ad van Driel, voorzitter van het bestuur van hospice De Cirkel. De vrijwilligers zijn nu officieel bevoegd om aan de slag te gaan in het hospice.

Om het certificaat te behalen hebben de vrijwilligers een speciale cursus gevolgd die bestaat uit twee dagen en een praktijktraining bij een leverancier van zorghulpmiddelen. Tijdens de cursus, die door coördinatoren Ester Grootenboer en Iris van Putten werd gegeven, stonden onderwerpen centraal zoals wat is palliatieve zorg, communicatie, omgaan met de dood, verlies en rouw, zingeving, spiritualiteit en samenwerking. Ook draaiden de vrijwilligers in opleiding allemaal een aantal diensten mee in het hospice om onder begeleiding van geroutineerde vrijwilligers praktijkervaring op te doen.

Versterking
“Het is belangrijk om als hospice continu te blijven investeren in nieuwe vrijwilligers. Die scholing kost natuurlijk geld en als hospice zijn wij voor een groot deel afhankelijk van donaties om dit te financieren. Wij waarderen het bijzonder dat bedrijven, organisaties en particulieren regelmatig aan ons doneren zodat wij nieuwe vrijwilligers professioneel kunnen opleiden. We zijn heel blij met deze nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Zij zijn een welkome versterking van het team dat we al hebben,” aldus Ad van Driel.

Het hospice heeft nu circa 80 vrijwilligers in dienst. “We proberen het aantal vrijwilligers stabiel te houden en regelmatig nieuwe mensen op te leiden. Het gebeurt namelijk dat vrijwilligers niet kunnen werken vanwege privé-omstandigheden of dat ze om welke reden dan ook toch afhaken. Om deze situaties op te vangen, is het belangrijk te kunnen putten uit een ruim aanbod vrijwilligers,” legt de bestuursvoorzitter uit. Als de vrijwilligers eenmaal in het hospice werken, krijgen ze twee keer per jaar een vrijwilligersavond waarop een specifiek thema centraal staat. “Zo proberen we de kennis van de vrijwilligers actueel te houden.”

 

Tweede hospice De Cirkel in Papendrecht

Strategische ligging voor de Alblasserwaard

Hendrik-Ido-Ambacht/Zwijndrecht/Papendrecht, november 2018 – Hospice De Cirkel en de gemeente Papendrecht hebben de intentie om binnenkort een koopovereenkomst af te sluiten voor een perceel in de wijk Oostpolder. Het voornemen is op deze kavel, die ligt aan de Roerdomp (hoek Andoornlaan), een tweede vestiging van hospice De Cirkel te realiseren die zich richt op het westelijke gedeelte van de Alblasserwaard.
De afgelopen maanden heeft een afvaardiging van hospice De Cirkel gesprekken gevoerd met onder anderen de burgemeesters van de gemeenten Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Molenwaard, Papendrecht en Sliedrecht. Zij omarmen het initiatief van harte en hebben meegedacht over een eventuele locatie. Vanwege de strategische ligging is uiteindelijk gekozen voor Papendrecht-Oost. “Er is daar een prachtig perceel beschikbaar dat een maatschappelijke bestemming heeft en prima geschikt is om een nieuw hospice conform ons Plan van Eisen te laten bouwen. Daarnaast is het prima bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer,” zegt bestuursvoorzitter Ad van Driel van hospice De Cirkel.

Heel bijzonder hoe jullie zo'n laatste levensfase toch ook gezellig, fijn en onvergetelijk weten te maken.
Heleen Versprille