Gasten

Hospice De Cirkel is een plaatsvervangend thuis waar ongeneeslijk zieken die niet langer dan drie maanden te leven hebben, te gast zijn om te sterven. De kwaliteit van hun leven in de laatste fase staat hierbij centraal. Hospice De Cirkel staat voor geborgenheid. Het biedt niet alleen de terminale bewoners een veilige en huiselijke omgeving, maar ondersteunt en begeleidt ook hun naasten. De Cirkel is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, huidskleur of geloof.

Welke zorg?

Als bewoner krijgt u in het hospice dezelfde zorg als u thuis zou hebben van de thuiszorg, de huisarts, familie en vrienden en eventueel het pastoraat. Daarnaast kunt u rekenen op de aanwezigheid en zorg van de coördinatoren en vrijwilligers.

Huisarts
In principe blijft u onder behandeling van uw eigen huisarts. Komt u uit een andere woonplaats en is het daardoor niet mogelijk uw eigen huisarts aan te houden, dan zijn er altijd huisartsen in Hendrik-Ido-Ambacht of Zwijndrecht bereid de zorg over te nemen. Dit wordt in overleg met u en uw naasten geregeld.

Thuiszorg
Heeft u al zorg via een bepaalde thuiszorgorganisatie en vindt u het fijn om deze aan te houden? Dat kan bij het hospice. Ook als er thuiszorg is geregeld via een persoonsgebonden budget (PGB), kunt u deze zorg meenemen naar het hospice. In dat geval is het wel belangrijk dat er nachtzorg via het PGB is geregeld. Als er nog geen thuiszorg is, moet de zorgverzekeraar eerst een indicatie afgeven. Daarna kan de zorg worden geregeld bij een thuiszorgorganisatie naar keuze. Als u geen voorkeur heeft voor een bepaalde thuiszorgorganisatie dan kan het hospice desgewenst contacten leggen met een thuiszorgorganisatie die u de zorg kan bieden die u nodig heeft.
’s Nachts is er altijd professionele hulp van de thuiszorg aanwezig om zorg te bieden.

Mantelzorg
Met mantelzorg bedoelen we de zorg van familie en vrienden op vrijwillige basis. Vaak komt iemand in het hospice als de mantelzorg de ondersteuning in de thuissituatie niet meer kan bieden. Dit betekent niet dat de mantelzorg overbodig is in het hospice. Als de mantelzorgers ondersteuning willen en kunnen geven in het hospice, krijgen zij er alle ruimte om dit op hun eigen manier te doen. Wordt de zorg te zwaar, dan kan de vrijwilliger helpen de mantelzorger wat te ontlasten. Familie en vrienden mogen 24 uur per dag aanwezig zijn. Uiteraard moet daarbij wel rekening worden gehouden met de rust en privacy van de andere bewoners.

Coördinator
De coördinator regelt de dagelijkse gang van zaken in het hospice. Zij is het eerste aanspreekpunt voor de bewoner, de naasten en de vrijwilligers.

Vrijwilligers
Vrijwilligers hebben een centrale rol in het hospice. Zij komen niet in plaats van de mantelzorg, maar zijn hier een aanvulling op. Daar waar de familie geen zorg meer kan bieden, bieden vrijwilligers ondersteuning. Ze nemen geen taken over van professionele zorgverleners.

Pastoraat
Iedereen – ongeacht godsdienst of levensovertuiging – is welkom in hospice De Cirkel. Als u graag pastorale ondersteuning wilt hebben, wordt gezocht naar een pastoraal medewerker die aansluit bij uw levensovertuiging.

De faciliteiten

Het hospice wil een bijna-thuis-situatie creëren. Dit betekent dat u in het hospice zoveel mogelijk uw thuissituatie mag nabootsen. Zo kunt u eigen spullen meenemen, maar ook specifieke wensen met betrekking tot leefgewoonten en levensovertuiging worden gerespecteerd.

Bewonerskamers

Het hospice heeft vier moderne bewonerskamers die gezellig en praktisch zijn ingericht. Er is een televisie met dvd-speler op de kamer en tal van andere technische voorzieningen. Ook is er een aanrechtblok met een koelkast. Uiteraard biedt de kamer allerlei aanpassingen voor mensen die minder mobiel zijn. Er bestaat een mogelijkheid om naast de bewoner op een opklapbed te slapen.

Badkamer

De bewonerskamers hebben allemaal een eigen badkamer. Deze badkamer is van alle gemakken voorzien.

Woonkamer

Hospice De Cirkel heeft ook een sfeervolle woonkamer. Hier kunnen bewoners en hun naasten gezellig met elkaar zitten. Er is een televisie en er staat een eettafel. De open keuken is een onderdeel van de woonkamer. Hier kan koffie worden gezet, koken de vrijwilligers desgewenst maaltijden voor de bewoners en hun naasten en er is hier ruimte voor allerlei andere huishoudelijke activiteiten. De woonkamer heeft openslaande deuren en grenst aan een mooie tuin met terras waar u met uw familie, vrienden en/of kennissen eventueel buiten kunt zitten.

Gastenkamers

Op de eerste verdieping heeft het hospice twee gastenkamers met elk twee bedden en een badkamer. Hier kunnen familieleden, vrienden of kennissen blijven slapen.

Overige faciliteiten

Het hospice beschikt over een Wifi-netwerk. Verder zijn er een wasmachine en een wasdroger en kan er gestreken worden.

Duobed

In ons hospice is het mogelijk dat naasten van bewoners blijven slapen op de kamer van de bewoner. Tot voorkort kon dit op een opklapbed dat naast het bed van de bewoner werd geplaatst of op de eerste verdieping van het hospice op één van de logeerkamers (dit laatste kan nog steeds). Omdat liefde, warmte en genegenheid ook in de laatste levensfase heel belangrijk zijn, heeft het hospice een extra bed aangeschaft. Dit bed, een zogenoemd duobed, kan tegen het bed van de bewoner geplaatst worden zodat het een tweepersoonsbed wordt. De bewoner en partner, kind of kleinkind kunnen daardoor in de fase van afscheid nemen, heel dicht bij elkaar zijn.

Een aanvraag indienen

De palliatief terminale zorg wordt sinds 1 januari 2015 niet meer betaald vanuit de AWBZ. Vanaf die datum betaalt uw zorgverzekeraar de verpleging en verzorging uit de basisverzekering. De wijkverpleegkundige van de thuiszorgorganisatie moet een PTZ-indicatie voor u aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Dit doet hij/zij in samenspraak met uw behandelend arts. Bent u in het bezit van een indicatie dan kunt u of een van uw naasten contact opnemen met het hospice. Als er geen plek is, dan kunnen wij u eventueel op een wachtlijst plaatsen. Voor meer informatie en/of het indienen van een aanvraag kunt u contact opnemen met 078 – 612 41 38 of mailen naar coordinator@hospicedecirkel.nl. Contactpersonen zijn Iris van Putten en Ester Grootenboer.

Kosten

De minimale kosten voor het verblijf zijn € 30,- per dag. Bent u aanvullend verzekerd? Dan vergoedt de ziektekostenverzekeraar meestal dit bedrag. Krijgt u een hogere vergoeding van uw verzekeraar? In dat geval berekenen wij de maximale bijdrage die u vergoed krijgt. Als familie blijft slapen en/of een maaltijd gebruikt in ons hospice, vragen wij hier ook een kleine bijdrage voor. Een overnachting kost 10 euro per persoon (inclusief ontbijt) en voor een maaltijd berekenen wij 5 euro per persoon.

Zijn er onduidelijkheden over de kosten van het verblijf en de vergoeding van de ziektekostenverzekering? Wij helpen u graag!